Nyhetsbrev 2023 Augusti

Hej NorrGIS vänner,

Här kommer NorrGIS fjärde och höstens första nyhetsbrev för 2023.

”Vatten stan är full av vatten…”

Gnolar jag idag när jag är tillbaks på kontoret efter en både i början solig, men i slutet regnig semester. Just idag har regnet vräkt ner över Luleå. Någon känner kanske igen Robban Brobergs låt?

Stormen Hans med vind och vatten svepte över landet. MSB vill studera konsekvenserna och hur berörda länsstyrelser och kommuner lyckats hantera de värsta skyfallen.

Som tur var har vi klarat oss rimligt undan även om fjällen fick ta emot en hel del vatten vilket också märktes i några av våra långa älvar och vattendrag.

Mycket regn innebar som tur var inte så många bränder, vilket ju utlovades i början av sommaren…men. Det gäller att vara förberedd när krisen kommer.

NorrGIS har i jobbat för att vi i höst i samverkan med Länsstyrelserna kan erbjuda utbildningar kring konceptet BrandGIS.

Vi fortsätter också med våra öppna samtal om digital Samhällsbyggnadsprocess – SAMSAM.

Och du visst kommer du till Luleå på NorrGIS studieresa. Blir vi 25 deltagare kör vi! Läs mer om detta i vårt nyhetsbrev.

Hoppas vi ses i höst på något av NorrGIS arrangemang!

//Jonny Halvarsson

Ordförande NorrGIS

Luleå 25 augusti 2023

*********************

NorrGIS Nyhetsbrev 4:2023 Augusti

BrandGIS utbildningar i Lycksele och Luleå 16/17 okt i samarbete med Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har tagit fram ett koncept kallat BrandGIS där man kan hjälpa GIS-stöd och räddningstjänster att förbättra informationshantering med GIS och geodatastöd i samband med större bränder i skog och mark.

Nu erbjuder de utbildningar i alla län och turen har kommit till Norr- och Västerbotten.

Utbildningar genomförs den 16:e i Lycksele och den 17:e i Luleå. (Den senare kan kombineras med NorrGIS Studieresa till Luleå (Se nedan).

Läs mer på NorrGIS hemsida: BrandGIS Workshop/Utbildning – NorrGIS

Lycksele 16 nov: Program och anmälan: Länk till anmälan och program

Luleå 17 nov: Program och anmälan: Länk till anmälan och program

”BrandGIS är ett stöd för geografisk lägesbild vid bränder i skog och mark som fungerar i olika GIS. Det innehåller metodstöd och manualer, datamodeller, kartlayouter och SiTaC-symbologi, vilket ger förutsättningar för geoceller och kontinuitet i en stab.”

”Vad behöver en GIS-resurs veta om skogsbränder och stabsorganisation för att inte känna sig bortkommen i stabsarbetet vid en brand? Att sitta i en stab kan vara ovant, påfrestande och stressigt. Det kan vara svårt att veta hur man får tillgång till information och var informationen sedan ska vidareförmedlas samt vad som förväntas av ett kartstöd. Man behöver känna igen begrepp som FWI (skogsbrandsriskindex), hög löpbrand eller torr begränsningslinje, vilka är termen som används i en händelse, samt ha förståelse hur man jobbar i en operativ stab för att uppstartstid ska bli kort och överlämning smidig. Då är det viktigt att känna sig så förberedd som möjligt. Under workshoparna som arrangeras får deltagarna en grundläggande genomgång av skogsbrandsteori och stabsmetodik samt teori och praktik i BrandGIS-paketet.”

Fakta och mer information; Läs mer om BrandGIS på Länsstyrelsernas BrandGIS-webbplats (förövrigt byggd som en GIS-storymap).

*********************

Studieresa till Luleå 17-19 okt

Är du ändå i Luleå på BrandGIS den 16:e oktober så kan du också stanna kvar och hänga med på en intressant och rolig resa till Luleå och ta del av ett gäng olika organisationers nyheter och information om den gröna omställningen.

Läs mer här och anmäl dig senast 29 september här: https://bit.ly/NorrGIS_Studieresa2023

NorrGIS i samverkan med ett antal medlemsorganisationer inbjuder till Studieresa 17-19 oktober till Luleå med temat:

”Geodata och digital samhällsbyggnad i den gröna omställningens tid.”

Den gröna omställningen pågår för fullt i norra Sverige. Nya industrisatsningar inom den tunga industrin, grön stålframställning, batterifabriker, återvinning av material. Norr- och västerbotten behöver växa med 100.000 invånare för Luleå har man satt målet att växa från 80.000 till 100.000 invånare fram till 2040.

Med den tillväxt finns också en hel del utmaningar men också möjligheter kring hur vi använder informationsteknik och digitaliseringen med GIS och geodata i denna omställning. Vi bjuder in till en studieresa med företagsbesök för att ta del av hur företag, myndigheter och kommun tänker kring denna resa. Och du får bland annat ta del av hur man kan använda Geodata, GIS och nya sätt att arbeta för att klara av denna omställning.

Kom med på vår studieresa och lyssna och ställ frågor hur företag och organisationer jobbar med GIS och passa på att nätverka med kollegor i branschen!

Vi har också ett gäng kvällsaktiviteter där NorrGIS står för en gemensam middag onsdag kväll vid konferensanläggningen Ebbenjarrka samt en frivillig AfterWork med ölprovning på Taps&Luleå på tisdag kväll (som bekostas själv).

Kostnader för studieresan:

Studiebesök med kaffe/fika ingår på företagen vi besöker samt middag onsdag kväll ingår.

Boende och resa till och från Luleå samt luncher bekostas på egen hand. I Luleå tar vi oss fram centralt till fots mellan företagen.

SamSam samtal om digital samhällsbyggnadsprocessen

Vi fortsätter vår dialogresa och samtalar om den digitala samällsbyggnadsprocessen även i höst.

Läs mer om våra SAMSAM-tillfällen här.

Arbetar du med Översiktsplanering – då finns tillfälle att vara med och dela med dig kring erfarenheter kring detta;

Kommande möten i höst

  • 7 & 14 sept. kl. 11-12 Översiktsplan
  • 5 & 12 okt. kl. 11-12 – Kompetensförsörjning
  • Prel. Kommer i november/december – Primärkarta

Kompetens – erbjudande till gymnasieskolor

Hur ser kompetensen inom GIS och Geodata ut nu i Norra Sverige? Det funder vi nu på inom NorrGIS. Vi ser att det blir svårare och svårare att hitta lokal kompetens och att antalet GIS, geodata-utbildade ungdomar minskar. Även på Nationell nivå. NorrGIS kommer till hösten erbjuda ett paket för att komma ut och prata om GIS i skolor. Vi  har skickat ut ett informationsbrev till alla gymnasieskolor från NorrGIS.

Hjälp till att sprida budskapet Du också …och bjud gärna in dig själv till en Gymnasieskola! Läs mer…

Här kommer en möjlighet för er att ta del av fördjupade GIS-kunskaper främst kopplat till ämnet Geografi, men som även berör Samhällskunskap, Matematik och Teknik. 

Vi representerar NorrGIS som är en ideell förening öppen för kommuner, organisationer och företag eller personer vilka arbetar inom området geografisk informationsteknik i Norr- och Västerbotten. 
Utifrån den gröna omställning som pågår i regionen så finns det ett stort kompetensbehov i flera branscher och vår befolkningsökning är prognosticerad till 100 000 nya invånare fram till 2040. En hållbar samhällsomvandling ställer krav på effektiv samhällsplanering för planering av exempelvis nya bostäder, beslutsunderlag för infrastruktursatsningar i Norr- och Västerbotten. För att klara de utmaningarna i samhällsomvandlingen så ställs det många krav på geografisk kompetens inom olika yrkesområden. 

Vi erbjuder oss därför att hålla i en lektion eller ta emot studiebesök, där vi förklarar om hur vi använder geografiska informationssystem (GIS) och visar exempel på hur geografisk information samlas in. Många av våra medlemmar anordnar även aktiviteter under internationella geografiveckan, v.46 (14-19 nov) där även internationella GIS-dagen ingår, där ni också även är välkomna att delta. 

Det finns många olika yrkesval inom samhällsomvandlingen och här är några exempel på GIS-relaterade arbetsuppgifter/yrken 

  • Geodatainsamling som tex. mätingenjör, drönarpilot. 
  • Hantera och analysera geodata som kart- och GIS-ingenjör.  
  • Utveckling/förvaltning av geodata och GIS-utvecklare/systemförvaltare. 
  • Utveckla framtidens samhällen som verksamhetsutvecklare, samhällsplanerare, översiktsplanerare, lantmätare. 
  • Arbeta med digitala kartverktyg och ny teknik inom 3D-utveckling, visualisering, AI, webbutveckling, digital tvilling, fjärranalys, bildbehandling, fotogrammetri etc. 

Vi kommer att höra av oss om intressen från Gymnasieskolorna och hoppas att alla våra medlemmar hjälper till att bidra till att sprida informationen.

Nationellt pågår ett projekt som Geodatarådet genom Geoforum driver där man håller på att ta fram en inspirationsweb för Geodatabranschen som också ska vända sig till ungdomar för att locka dem att studera vidare inom vårat område.

Jobba hållbart med Cirkulära affärer

Från vår medlem Geovision kommer här ett tips om utbildningar i Cirkulär Ekonomi i samarbete med organisationen CirEko, som jobbar för cirkulära affärer i Sverige.

Nu finns ett erbjudande om en jättebra grundutbildning i hållbarhet som företag i Norrbotten kan ta del av. Det gäller en diplomutbildning i cirkulära affärer med flexibelt upplägg som är finansierad/kostnadsfri t o m 30 sept.

8 cirkulära affärssteg: En digital utbildning som genomförs live enligt schema eller på egen hand via en lärplattform.

Varje steg är på ca 60 min och har rubrikerna:

  • Steg 1: Kunskap om cirkulär ekonomi
  • Steg 2: Cirkulära affärsmodeller
  • Steg 3: Digitala teknikers möjligheter
  • Steg 4: Mer affärer med mindre material
  • Steg 5: Verktyg för cirkulär affärsutveckling
  • Steg 6: Den cirkulära marknaden
  • Steg 7: Studiebesök hos cirkulära företag
  • Steg 8: Final

Välkommen med din anmälan på länkarna nedan:

Antingen till en informationsträff, eller till en utbildningsomgång. Se tillfällen i kalendern: cireko.se/kalender

Läs mer på vår projektsida: cireko.se/projekt/8-cirkulara-affarssteg

Du kan även mejla till kontakt@cireko.se

**************************

NorrGIS kommande TechTalks

Vi har hållit i få TechTalks under året, men än finns det chans…

Anmäl ett TechTalk till 2023

***********************

Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar?

Anmäl det här: https://bit.ly/NorrGISTT2023

Höst-DATUM 2023 ÄR:

  • Torsdag 21 september
  • Torsdag 19 oktober
  • Torsdag 21 december

Tips på bra ”TechTalkare” tas gärna emot av jonny.halvarsson@lulea.se

**************************

Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam)

Nedan kommer som vanligt lite information från Lantmäteriet.

Webbsänt informationsmöte 18 september kl. 13-14 Smartare samhällsbyggnadsprocess

Geodatarådets lunchseminarium 9 oktober kl.12-13 Mer info

Webbsänt informationsmöte 19 oktober kl. 8:30-12  Smartare samhällsbyggnadsprocess, förändringsresan mot en ny destination

Torsdag den 19 oktober genomför Lantmäteriet höstens webbinarium för smartare samhällsbyggnadsprocess. Fokus är myndigheternas och kommunernas interna förändring och anpassning mot en smartare samhällsbyggnadsprocess. Gör en notering redan nu i din kalender, mer information kommer efter sommar och semester.

Save the date:  Webbinar Byggnad i NGP 9 november kl. 9-11

Save the date:  Webbinar konsument NGP 30 november kl. 13-15

Produktnyheter från Lantmäteriet
Här finns information och nyheter om Lantmäteriets geodataprodukter.  
https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/Produktnyheter/

**************************

Information från Geoforum

Visst vet du att du kan ta del av det som händer i Geodatasverige på Geoforums hemsida?

”Geodata är en nyckelfaktor för smart och hållbar samhällsutveckling. Oavsett om det handlar om att hantera klimatfrågan, om att utveckla städer, landsbygd, miljövärden och transporter eller om att skapa nya innovativa produkter och tjänster. Geoforum Sverige presenterar nu sju punkter för att Sverige ska ta tillvara potentialen i geodata och digitalisering.” 

Geoforum Sverige – Sju punkter för att tillvarata potentialen i geodata

Vi vill se:

En långsiktig vision och målbild för geodata och digitalisering i Sverige

Geoforum vill se en tydlig och konkret vision för geodata och digitalisering i Sverige. Då kan medlemmarna i Geoforum bidra till att accelerera den digitala omställningen – i rätt riktning. Om Sverige ska bli bäst i världen på geodata och digitalisering krävs ett visionärt politiskt ledarskap.

Ökade investeringar i geodata och infrastruktur för digitalisering

För att Sverige ska nå sin fulla potential och ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behövs större investeringar i geodata och digital infrastruktur. Det är dags att se geodata och digitalisering som en hävstång för utveckling och göra de lönsamma investeringar som motsvarar potentialen. Geoforum anser att det behövs en klart högre investeringstakt och produktionstakt.

Öppna och standardiserade data

Kraften i geodata och digitalisering ligger i att data kan kombineras. Nyttan blir större än delarna när data kan kombineras och användas utan kostnad och besvärande villkor. 1+1=3. Digitalt entreprenörskap och innovation bygger på enkel tillgång till geodata. Geoforum anser att offentliga data ska vara tillgängliga, användbara, kostnadsfria, standardiserade, interoperabla och utan besvärande villkor.

En ny ändamålsenlig finansieringsmodell för öppna data och digital service från offentliga aktörer

En finansieringsmodell behöver utvecklas som uppmuntrar offentliga aktörer att producera och tillhandahålla öppna data. Tillgång till användbara data leder till effektivisering, innovation och forskning. Det är samhällsekonomiskt lönsamt och skapar stor samhällsnytta.

Enkla och tydliga regelverk för ett digitalt samhälle

Regelverk och juridik behöver utvecklas så att de stöttar digitaliseringen och möjliggör förändring. Stora delar av regelverken är i dag gjorda för en analog tid med personliga möten och brevkorrespondens. Geodata och digitalisering är lagspel med såväl offentliga som privata aktörer. Regelverken måste utvecklas så att detta lagspel kan genomföras på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Ökad samverkan och mer samarbete

Digitalisering är en lagsport. För att uppnå de samhällsvinster digitalisering kan leda till behövs ökad samverkan mellan olika aktörer. Det krävs nya sätt att samarbeta och utbyta information, både inom och mellan organisationer. Samverkan behöver förstärkas mellan statliga myndigheter, akademi, kommuner och näringsliv.

Ökade satsningar på kompetensförsörjning

Geodatakompetens är kritisk för att möta våra samhällsutmaningar. Vi vill se fler utexaminerade från utbildningar inom geodataområdet och ökad geodatakompetens hos de som jobbar med digitalisering i samhällsbyggnadssektorn. Branschen behöver samlas och gemensamt arbeta för att öka intresset för geodataområdet.

Punkterna och Geoforum Sveriges verksamhetsplan för 2023 antogs på Geoforum Sveriges årsmöte den 21 mars.

Lediga jobb hos våra medlemmar

Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!

Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se

Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):

Nyheter från media och sociala kanaler

Det händer en hel del inom Drönarområdet

Här kommer 3 intressanta länkar med intressant information från Transportstyrelsen och ESA: