NorrGIS Nyhetsbrev 2023 december

God jul NorrGIS vänner,

Här kommer NorrGIS sjätte och sista nyhetsbrev för 2023.

Det lackar mot Jul! Känner du dofterna och förväntningarna?

Jag blickar lite tillbaka till ett 2023 som jag själv sammanfattar med att det fortsatt är stort fokus på hur vi använder GIS och geodata inom många områden.

Att få tillgång till säker och kvalitativ och kvantitativa geodata är något som fler och fler inser är viktigt, inte bara vi som jobbar i branschen. I Luleå kommun har vi precis rett ut ”Kartattacken” på Googles karttjänst!

På nationell nivå fortsätter arbetet med en digital sammanhållen samhällsbyggnadsprocess. I norra Sverige extra viktigt med den gröna omställning som pågår med stora industriprojekt, infrastruktursatsningar och en del kommuner kliar sig i huvudet kring hur vi också ska hantera de samhällsutmaningar som detta medför med planeringsprocesser. Oavsett i vilken kommun du bor i finns utmaningar som kan lösas med kartans hjälp! I årets sista NorrGIS TechTalk kommer jag själv tillsammans med AFRYs Johannes Petrone visa hur vi har tagit oss an ett nytt sätt att arbeta med ett Digitalt Detaljplaneprogram för de industrisatsningar som pågår på Svartön och Hertsön i Luleå (Luleå Industripark).

Arbetet med en smartare samhällsbyggnadsprocess, den nationella geodataportalen och nationella specifikationer pågår. Flertalet myndigheter arbetar med datavärdskap, att förbättra sina egna förmågor att dela sina egna geodata – på olika sätt! Öppna Geodata är ett av de fyra målen i den nationella geodatastrategin.

Vi ser också hur vår omvärld med krig och annat elände fortsatt också indirekt ställer krav på hur vi hanterar information på säkrare sätt. Extra roligt att vi i NorrGIS efter årsskiftet kan erbjuda möjligheter att ta del av och dela med oss erfarenheter kring detta område. I många lägen handlar det om komplexa frågor som man inte löser på egen hand. Vi som arbetar med denna fantastiska guldgruva till kunskap – Geodata – behöver också första att vi behöver samverka inom våra organisationer, externt med leverantörer, myndigheter och kunder.

Och vi behöver inom branschen lära av varandra. Därför tycker jag fortfarande att NorrGIS har en viktig roll. Genom NorrGIS kan vi utbyta och dela kunskap under relativt enkla former. Det krävs inga stora projekt, projektsamordning, stora ekonomiska uppföljningar och så vidare.

Vi är relativt snabbfotade om vi vill göra och hitta på samverkansprojekt. Du behöver ofta bara ställa upp med din tid och ditt engagemang.

Vi har under året genomfört ett antal aktiviteter, till stor hjälp med många av våra engagerade styrelsemedlemmar som samordnar, fixar event och koordinerar och informerar. Tack alla ni som gör detta jobbet!

Jag uppmanar också flera medlemmar att vara med, och engagera sig. Ett första steg kan ju till exempel vara att delta på NorrGIS idékonferens som vi nu har tradition att genomföra i januari! NorrGIS har ju ett brett kontaktnät i vår GIS-bransch. Och känner ni att fler borde vara med så tipsa dem om vad vi gör. I år far vi till en mysig anläggning i Sikfors i Piteå Kommun. Vi får ta del av hur man arbetar med Vindkraftsutbyggnad i Piteå och sedan knådar vi ihop en nytt förslag till verksamhetsplan för 2024, plus att vi garanterar en trevlig kväll

Det sista jag vill puffa lite extra för är vår bransch behöver bli flera. Jag sitter själv med i det nationella Kompetensrådet som arbetar under det nationella Geodatarådet.

Fokus och mål är att under tidigt 2024 lansera en ny branschwebb med tillhörande kampanjer som ska locka elever och ungdomar till fortsatta högre studier inom vårat stora och intressanta kompetensområde.

Sluta gissa. Geodata ger svaret! Är kampanjen ”slogan”.

Nå – Det enda inte GIS torde kunna svara på är väl vad som döljer sig i årets julklappar!

Sällskapsspel är årets julklapp – själv är jag en riktig sällskapsspelsnörd, inte bara kart GIS-nörd alltså, och under jullovet spelas det mer än normalt med familj och vänner.

Så slutligen några klassiska sällskapsspelstips med kartan i fokus som rekommenderas för alla ni andra kartnördar:

 • RISK – erövra på egen hand världens länder (Eller pakta dig fram)!
 • Pandemic – Rädda världen i sann kooperativ anda där alla spelar ihop för att överleva!
 • Planet – Håll en planet i dina händer och se en värld växa fram. Skapa den mest gynnsamma planeten och bygg strategiska kontinenter för att så många djur som möjligt ska trivas!
 • Catan – bygg din egen karta och spela strategiskt om varor för att skapa poäng till din väg mot vinsten.
 • Var är vi? – Quiz som liknar på spåret…

Och så avslutningsvis tipsar jag om det gamla klassiska digitala Seterra – kan du slå en femteklassare i digital kartkunskap? Lär dig geografi – Seterra (geoguessr.com) Utmana dina vänner och visa att du är en kartexpert av rang!

God jul och gott nytt år på er alla NorrGIS vänner.

//Jonny Halvarsson

Ordförande NorrGIS

Luleå 7 december 2023

NorrGIS idéseminarium 18-19 januari

Nu kan du anmäla dig till nästa års NorrGIS idéseminarium där vi jobbar för att ta fram 2024 års verksamhetsplan för föreningen.

Två deltagare/medlemsorganisation kan vara med i arbetet att sätta ramarna för vad föreningen NorrGIS ska arbeta med under 2024.

Idékonferensen genomförs de 18-19 januari 2024.

Plats: Sikfors/Piteå

Medlemmar deltar på konferens med egen tid, men NorrGIS står för konferens och boende.

Läs mer i Inbjudan NorrGIS idéseminarium Piteå Sikfors – NorrGIS

Amälningslänk och SISTA ANMÄLAN:

Fredag 22 december via anmälningslänk:  https://forms.office.com/e/i6r6GKpbgi

SamSam samtal om digital samhällsbyggnadsprocessen – Informationssäkerhet

Vi fortsätter vår dialogresa och samtalar om den digitala samällsbyggnadsprocessen.

Nästa samtal handlar om Informationssäkerhet, där vi får ta del av Länsstyrelsens och Lantmäteriets informationssäkerhetssamordare för att sedan dela med oss av egna erfarenheter.

Läs mer om våra SAMSAM-tillfällen här.

Kommande möten:

11 januari & 1 februari kl. 11-12 – Informationsklassning av geodata

Det förändrade säkerhetspolitiska läget gör att vi alla behöver tänka till lite extra när det gäller informationssäkerhet. Det är det viktigt att ha koll på vilken information vi kan dela med oss av som öppna geodata och vad vi behöver skydda.

Titta gärna på denna film som MSB tagit fram för att visa varför informationssäkerhet är så viktigt
Varför informationssäkerhet är så viktigt – MSB

Frågor inför Samsam-mötet: 

 • Hur jobbar din organisation med informationssäkerhetsklassning?
 • Har ni några goda exempel eller tips och trix kring hur man jobbar med informationssäkerhetsklassning?
 • Hur har ni organiserat informationssäkerhetsklassningen? Vilka roller/kompetenser har ni?
 • Hur jobbar ni med NIS-direktivet?

Vid det första tillfället, den 11 januari, kommer Jimmy Rova och Jenny Viklund att inleda mötet med en presentation om deras arbete med informationssäkerhetsklassning på länsstyrelserna.

Länk 11 januari: Click here to join the meeting

Vid det andra tillfället, den 1 februari, kommer Maria Ciepielewska och Maria Jeppson att berätta om hur de jobbar med informationssäkerhet på Lantmäteriet. Fokus kommer att ligga på hur de jobbar med informationssäkerhetklassningar och riskanalyser för informationssäkerhet.

Länk 1 februari: Click here to join the meeting

Framtida GIS kompetens

Kompetensförsörjning en stor utmaning

Kompetensförsörjning har länge pekats ut som en stor utmaning för geodataområdet i Sverige. Det är svårt att rekrytera personal med relevant erfarenhet, det är svårt att kompetensutveckla befintlig personal och söktrycket till utbildningar är lågt, till och med nollintag på flera utbildningar. Under 2021 genomförde Lantmäteriet en kartläggning på uppdrag av regeringen som visade att skyndsamma åtgärder behövs, annars riskerar branschen att utarmas. En av de saker som rapporten pekade på är att geodataområdet idag upplevs som anonymt. Läs gärna hela rapporten här.

Om projektet

Projektet startade hösten 2022 och drivs av Geoforum Sverige och Lantmäteriet. I skrivande stund medverkar följande organisationer i kompetensrådet och/eller kommunikationsgruppen: Esri, Haninge kommun, Högskolan i Gävle, Kalmar kommun, Karlstad universitet, Kristianstad kommun, Lunds universitet, Luleå kommun, SGU, Sjöfartsverket, Skogsstyrelsen och Tyréns. Projektet har fått finansiering från innovationsprogrammet Smart Built Environment.

Vill din organisation delta eller bidra i projektet? Det finns möjlighet att engagera sig på olika sätt och i olika omfattning under det fortsatta arbetet. Hör av dig till Linn Norén, kommunikationsansvarig Geoforum linn.noren@geoforum.se.

Genomförd Internationell GIS dag

Vi är glada att ni alla NorrGIS-medlemmar hjälper till att sprida information runt om i våra län om vad GIS och geodata handlar om. Speciellt under Internationella GIS-dagen.

I år genomfördes återigen olika aktiviteter med öppna hus, Interna öppna hus och besök på skolor/gymnasier.

Nedan några bilder från olika GISdags-event bland annat från Luleå där NorrGIS medlemmar besökte Gymnasieskolan, från Skellefteå där man satte världsrekord i LEGO-karta? Och en riktig GIS-caketårta från Lycksele där de också körde GIS-Quiz.

NorrGIS kommande TechTalks

Tid för TechTALK:  

Torsdag 21 december 11:00-12:00

TechTALK:

Digital Tvilling för Detaljplaneprogram i den gröna omställningens Luleå

Beskrivning:

Den gröna omställningen sker på många platser i NorrGIS-land.

Gruvbrytning, stadsflyttar, vindkraftparker, batterifabriker, sjöfart, koldioxidfritt stål, befolkningstillväxt.

I Luleå arbetas just i detta nu med att ta fram planer för de industrisatsningar som sker på Hertsön och Svartön, även kallat Luleå Industripark.

Nya detaljplaner skall fort fram och för det behövs korrekta data och information. Hur hjälper vi planarkitekter och samhällsplanerare att se vad som är på gång, att samla aktuella data, som också är framtida planerade data?

Vi har med hjälp av AFRY och företaget ONBIRD under 2023 arbetat agilt med att ta fram en digital plantvilling där vi kan visualisera kommande förändringar i 3D och samla nödvändig information.

Vi har under projektet använt kommunens befintliga GIS plattform, men också utforskat Spelmotorteknik (Unreal Engine), använt FME för trollande med geodata. BIM-modeller har samlats och vi kan också visa berättande storys för våra beslutande politiker.

ANMÄLAN:

Senast 16 dec via länken https://bit.ly/norrgistt23_dec

TechTALKERS:

Jonny Halvarsson, GIS strateg, Luleå Kommun

Johannes Petrone, GIS konsult/Geotekniker, AFRY

Läs mer på NorrGIS hemsida och anmäl dig:

NorrGIS TechTalk 21 dec | Luleå Kommun AFRY Digital tvilling – NorrGIS

Anmäl ett TechTalk till 2024

***********************

Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar?

Anmäl det här: https://bit.ly/NorrGISTT2024_ANM

DATUM 2024 ÄR:

 • Tisdag 23 januari (Torsdagen 18 är det NorrGIS idéseminarium)
 • Torsdag 22 februari
 • Torsdag 23 mars
 • Torsdag 18 april
 • Torsdag 16 maj
 • Torsdag 13 juni
 • JULI/ -> Inget TechTalks
 • Torsdag 22 augusti
 • Torsdag 19 september
 • Torsdag 17 Oktober
 • Torsdag 21 november
 • Torsdag 19 december

Tips på bra ”TechTalkare” tas gärna emot av jonny.halvarsson@lulea.se

***********************

Information från Länsstyrelsen

Länsstyrelsernas GIS miljö stänger 8-12 december:

”Länsstyrelserna kommer att uppgradera sin GIS-miljö under perioden 8-12 december. Under denna tid kommer våra webbGIS, karttjänster och övriga GIS-verktyg att vara nedstängda. Klockan 9:00 tisdagen den 12 december går det återigen bra att använda GIS-miljön”

Och att man kan ha koll på vad som händer kring GIS på lst här: https://gis.lansstyrelsen.se/

Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam)

Lantmäteriet får regeringsuppdrag att ta fram färdplan för att fortsätta digitalisera samhällsbyggnadsprocessen: Uppdrag att ta fram ett förslag till färdplan för att fortsätta digitalisera samhällsbyggnadsprocessen – Regeringen.se

Kika gärna på UR samtidens filmer om Lantmäteriet: UR Samtiden – Gränser, ortnamn och kartor: Lantmäteriförrättning | UR Play

Missa inte att prenumerera på Lantmäteriets olika nyhetsbrev

Här finns information och nyheter om Lantmäteriets geodataprodukter.  https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/Produktnyheter/

Lediga jobb hos våra medlemmar

Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!

Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se

Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):

Nyheter från media och sociala kanaler

Ha en riktigt God Jul och Gott Nytt År