sommarsol_bild

Hej NorrGIS vänner,

Här kommer NorrGIS tredje nyhetsbrev för 2023 innan sommaren kommer.

Vi har nu under våren genomfört 6 stycken NorrGIS samsam-dialoger, samverkan och samtal om samhällsbyggnadsprocesser.

Om detaljplaner, byggnadsinformation och datainsamling.

Tillfällena har varit ett sätt att få lite inspiration och eller lyssna hur andra kommuner gör. Ställa frågor till myndigheter eller konsulter.

Jag noterar också att en del frågor kan te sig mer eller mindre viktiga, också mer eller mindre svåra eller lätta att hantera beroende på vilken förmåga man som kommun besitter i form av både kompetens, resurser och tid.

Vissa frågor skulle må bra av lyftas lite högre upp, ta gärna hjälp av andra kommuners initiativ och arbeten. Kan de – så kanske också vi kan…?

Nåväl,  ett nytt sommarlov står för dörren. Dags att ladda batterier i hängmattan eller ut och röra på sig! För den lite mer aktive kommer här några sommartips med lite kart/GIS-sidor att kika på:

Utforska landets vandringsleder: Använd kartor och GIS för att hitta intressanta vandringsleder i ditt område. Du kan hitta information om längd, svårighetsgrad och sevärdheter längs vägen. Det är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och upptäcka nya platser.

Här är några av de bästa vandringslederna i Sverige och länkar till karttjänster där du kan utforska dem:

Och vill du inte promenera kanske du hellre cyklar? Här lite tips för den cykelintresserade;

Populära cykelturer: Om du gillar att cykla kan kartor och GIS hjälpa dig att planera spännande cykelrutter. Du kan hitta cykelvägar, terränginformation och intressanta platser att besöka längs vägen. Det kan vara ett roligt sätt att utforska din omgivning på två hjul.

  • Kattegattleden: En av Sveriges mest populära cykelleder som sträcker sig längs Skånes och Hallands kustlinje. Du hittar kartor och mer information här: https://www.kattegattleden.se/

Det finns säkert mycket annat du får lust till – här ytterligare idéer hur du använder kartor och GIS!

  1. Geocaching: Geocaching är en modern skattjakt där man använder GPS-koordinater för att hitta gömda ”cacher”. Du kan använda GIS för att hitta geocaching-platser i ditt område och använda kartor för att navigera till dem. Det är en rolig aktivitet för hela familjen.
  2. Upptäck platser av historiskt eller kulturellt intresse: Använd kartor och GIS för att identifiera platser av historiskt eller kulturellt intresse i ditt område. Du kan hitta gamla ruiner, monument, museer och andra intressanta platser. Det kan vara en lärorik och berikande upplevelse att utforska och lära sig mer om historien och kulturen i din region.
  3. Planera picknickplatser: Om du vill ha en avkopplande dag i naturen kan kartor och GIS hjälpa dig att hitta lämpliga picknickplatser. Du kan leta efter grönområden, parker eller sjöar där du kan njuta av din mat och vacker omgivning.
  4. Fotografering och fågelskådning: Använd kartor och GIS för att hitta områden som är kända för sin naturskönhet eller för fågelskådning. Du kan använda kartor för att planera dina fotograferingsutflykter och för att hitta de bästa platserna att fotografera eller observera fåglar.
  5. Virtuell utforskning: Om du inte har möjlighet att resa långt kan du använda GIS för att virtuellt utforska platser runt om i världen. Det finns många webbplatser och appar som erbjuder virtuella karttjänster och 3D-modeller av platser. Du kan till exempel ta en virtuell promenad genom historiska städer eller utforska nationalparker på andra sidan jorden.

Och en favorit i repris från Skellefteå: Sveriges 56 nationalarv (arcgis.com)

Kom ihåg att alltid ha med dig en fysisk karta och vara förberedd när du ger dig ut på äventyr.

Till hösten fortsätter ni NorrGIS aktiviteter…

Ha en trevlig sommar !

//Jonny Halvarsson

Ordförande NorrGIS

Luleå 12 juni 2023

SamSam samtal om digital samhällsbyggnadsprocessen

 Kommande möten i höst

7 & 14 sept. kl. 11-12 – Översiktsplan

5 & 12 okt. kl. 11-12 – Kompetensförsörjning

Kompetens – erbjudande till gymnasieskolor

NorrGIS kommer till hösten erbjuda ett paket för att komma ut och prata om GIS i skolor. Vi skickar inom kort ut ett informationsbrev till gymnasielärare från NorrGIS.

Nationellt pågår också projektet som Geoforum driver där man håller på att ta fram en inspirationsweb för Geodatabranschen som också ska vända sig till ungdomar för att locka dem att studera vidare inom vårat område.

NorrGIS kommande TechTalks

Anmäl ett TechTalk till 2023

***********************

Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar?

Anmäl det här: https://bit.ly/NorrGISTT2023

Höst-DATUM 2023 ÄR:

  • JULI/ -> Inget TechTalks
  • Torsdag 24 augusti
  • Torsdag 21 september
  • Torsdag 19 oktober
  • Torsdag 23 november
  • Torsdag 21 december

Tips på bra ”TechTalkare” tas gärna emot av jonny.halvarsson@lulea.se

**************************

Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam)

Nedan kommer som vanligt lite information från Lantmäteriet.

19 juni. Informationsmöte Smartare samhällsbyggnadsprocess
Webbsändning kl. 13-14 med status och framdrift i projektet.
Mer info: https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/nyheter/#anchor-0

Inspelat webinar från 25 april. Byggnader i den nationella geodataplattformen
Webbinariet handlar om byggnadsinformation och hur kommuner kan komma i gång att testa sina leveranser av byggnadsinformation enligt den framtagna nationella specifikationen för byggnad till den Nationella geodataplattformen.
https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/utbildningar/webbinarium/byggnader-i-den-nationella-geodataplattformen/

Planbeskrivning och den Nationella geodataplattformen
Nu finns informationsfilmer som handlar om nationella specifikationen för planbeskrivning.
https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/utbildningar/webbinarium/planbeskrivning-och-den-nationella-geodataplattformen/

19 oktober. Smartare samhällsbyggnadsprocess, förändringsresan mot en ny destination.
Webbsändning kl. 8:30-12, mer info kommer.

Inspelat webinar från 8 juni. Geodatarådets lunchseminarium.
Information om Geodatarådets senaste möte och arbetet med visionsarbetet geodataområdet 2040 samt Information om och statusuppdatering kring arbete med Nationella grunddata.
https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Samverkan-med-andra/geodataradet/informationstillfallen/#faq=6a76

Produktnyheter från Lantmäteriet
Här finns information och nyheter om Lantmäteriets geodataprodukter.  
https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/Produktnyheter/

Information från Geoforum

Visst vet du att du kan ta del av det som händer i Geodatasverige på Geoforums hemsida?

Sju punkter för att tillvarata potentialen i geodata

På Geoforum Sveriges årsmöte i mars antogs vår nya verksamhetsplan för 2023. Vi har arbetat fram en ny strategisk inriktning genom sju punkter för att Sverige fullt ut ska ta tillvara potentialen i geodata och digitalisering. Läs mer om det i verksamhetsplanen för 2023. Och hör gärna av dig med tankar och kommentarer!

Kickstarta hösten på branschens mötesplats Arbeta smart 2023

Just nu arbetar vi för fullt med planeringen av höstens stora mötesplats för digital samhällsbyggnad, Arbeta smart inom planering och byggande. Vi har släppt de första talarna och kommer inom kort med resterande delar av programmet. Konferensen äger rum den 5 oktober på Kulturhuset i Stockholm. Tipsa gärna kollegor som du tror skulle ha nytta av att delta på konferensen, som medlem i Geoforum har ni rabatt på deltagaravgiften. Passa på att anmäla er redan nu, vi har begränsat antal platser! Programmet och information om konferensen hittar du på https://arbetasmart.nu .

Vi sprider våra budskap i Almedalen

Sista veckan i juni kommer jag och Linn Norén från Geoforums kansli att delta under Almedalsveckan. Vi finns på plats för att lyfta frågor om vikten av tillgängliga och avgiftsfria geodata, AI inom samhällsbyggande samt kompetensförsörjning inom geodata. Vi kommer att medverka i debatter, delta på intressanta seminarier, möten och samtal.  Hoppas att vi ses där!

Lediga jobb hos våra medlemmar

Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!

Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se

Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):

Nyheter från media och sociala kanaler

Nationella innovationsprojekt inom området Geodata:

AI för insamling av geodata, digitala tvillingar, registrering av 3D-fastigheter och implementation av informationsmodell för 3D-stadsmodeller. Flera projekt som rör geodata, och som involverar Geoforums medlemmar, har beviljats finansiering i innovationsprogrammet Smart Built Environments senaste utlysningar.

Smart Built Environment har beviljat 29 projekt medel i sina senaste utlysningar. Projekten delar på 46,5 miljoner kronor i stöd vilket matchas med en lika stor samfinansiering från sektorn.

Flera av projekten har koppling till geodata och involverar Geoforums medlemmar:

Läs mer: Geoforum Sverige – Innovationsprojekt om geodata får finansiering