Ordförande reflekterar
Hej NorrGIS medlem,
Om några dagar är det påsk igen. Dags att fara till Blåkulla? Det kanske ligger närmare än du tror: Blåkulla finns – närmare än du tror | SVT Nyheter
47 platsnamn refererar till Blåkulla på Lantmäteriets karttjänst Min karta. 3 platser i Västerbottens län.
I detta nyhetsbrev hittar du en reflektion från årets kartdagar i Skellefteå, en presentation av NorrGIS styrelse samt information från vårt årsmöte i februari.
Du hittar också anmälningslänkar till kommande TechTalks. Vi har fått in ett nytt TechTalk om ortsnamn som Lantmäteriet kommer att hålla i augusti.
Passa på att ta del av våra event.
Glad påsk!
//Jonny Halvarsson
Ordförande NorrGIS
Luleå 16 april 2025
NorrGIS Nyhetsbrev 2:2025 april
Kartdagarna 2025
Förra veckan genomfördes Kartdagarna i Skellefteå. Närmare 400 deltagare besökte kartdagarna under 3 dagar på ett SARA kulturhus i vårskrud. En mycket trevlig plats för arrangemanget – dessutom i ”NorrGIS-land” för första gången.
Över 80 presentationer, ett antal Workshops, demos och paneler genomfördes där det har pratats och diskuterats om GIS, geodata och kartor och mycket annat. 16 utställande företag, myndigheter och föreningar visade produkter och pratade om hur de kan hjälpa till, om vad som händer i branschen och också om behovet av ny kompetens.
NorrGIS fanns på plats med sin monter där vi samlade intresserade konferensdeltagare för att också prata om GIS och poppa bra idéer och diskutera gemensamma lösningar och kanske hitta en del svar på gemensamma frågeställningar. Utöver det kunde man utmana en branschkollega att spela bordshockey och äta popcorn (Dock inte poppade på plats).
Programmet och dess innehåll då:
Kommunalrådet Evelina Fahlesson hälsade på tisdagen alla välkomna till Skellefteå. Inledningssessionen fortsatte sedan ,med Linn Andersson, General Manager Boliden Rönnskär som fokuserade på behovet av olika typer av mineraler nu och i framtiden och hur viktigt det är att tänka hållbart i hela den processen. Koppar, guld och silver och en skvätt geodata.
Av de 80 föredragen kan man sammanfatta innehållet med fem viktiga områden:
- Hållbarhet och grön omställning: Många presentatörer har lyft fram hur geodata och GIS spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. De ser en ökad användning av dessa teknologier för att stödja hållbara lösningar och miljöanpassade beslut.
- Teknologisk innovation: Integration av AI och maskininlärning i GIS-applikationer har varit ett hett ämne. Många goda exempel och en del visioner över hur dessa teknologier kan förbättra analys och prognoser, vilket i sin tur leder till bättre beslutsfattande. Ett spännande föredrag från Stefan Svanström från SCB var hur SCB bland annat har testat att använda Positioneringsdata från Mobiltrafik, för att dra slutsatser kring befolkningens rörelsevanor. Andra visade på hur man med AI kan sortera och klassa både analoga data men även geografiska bilddata.
- Mätteknik och Realtidsdata: Användningen av realtidsdata i GIS-system lyfta upp. Man behöver kvalitetssäkrade och relevanta data. Länsstyrelsens GIS-utvecklaravdelning genom Linus Johansson; länsstyrelsen Kalmar berättade till exempel om den kommande planeringsportalen där man jobbar för att paketera, data, rapporter men också beskriva metodik för hu data kan användas i olika sammanhang. Många ser detta som en nyckel till att förbättra övervakning och respons på olika händelser, från naturkatastrofer till trafikhantering. Många spännande föredrag kring hur man också mäter på nya smarta sätt (drönare, laserskanning etc ) hölls.
- Samarbete och datadelning: Betydelsen av samarbete mellan olika aktörer och sektorer för att dela geodata och GIS-resurser har betonats. Detta anses vara avgörande för att maximera nyttan av tillgängligs geodata. Presentationer hölls kring arbetet mot en nya nationell strategi (vision och färdväg presenterades av både Geoforum och Lantmäteriet) arbetet med de nationella geodataspecifikationerna, nya standarder och revideringar av HMK-böcker.
- Användarvänliga verktyg och öppna geodata: Det finns också en trend mot att utveckla mer användarvänliga GIS-verktyg som kan användas av personer utan teknisk bakgrund. Detta gör teknologin mer tillgänglig och sprider dess användning till fler områden. Behovet av mer och mer lättillgängliga standardiserade öppna geodata var det också många som pratade om.
Flertalet presentationer kommer att tillgängliggöras i efterhand så håll ögonen öppna på kartografiska Sällskapets hemsida! Tidigare Kartdagar – Kartografiska Sällskapet
På tisdagskvällen arrangerades kvällsmingel bland utställarna med olika montertävlingar. I NorrGIS monter samlades många för att spela bordshockey. På onsdagskvällen samlades deltagarna på den traditionella kartdagsmiddagen. GIS-utvecklaren Krister Vikström från Piteå med sina musikervänner i Most Wanted uppträdde vid ett antal tillfällen under kvällen med både bra musik och ett uppskattat GeomusikQuiz. Som vanns av ett NorrGIS sammanslaget lag med bland annat Björn Forsgren, Lycksele i täten.
Avslutningssession var en spännande lite filosofisk resa av Staffan Bergwik som berättade om innehållet i sin nyskrivna bok Terranauterna från förlaget Norsteds, Terranauterna | Staffan Bergwik | Inbunden
I sitt föredrag berättade Staffan mycket inlevelsefullt om historiska kartor, upptäcktsresandes teckningar, ritningar på luftballonger och glober, och inte minst de numera klassiska fotografierna av vår planet och försökte ge en bild om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen, och hur det också påverkat människans syn på världen och utveckling genom historien.
Inledningssessioner, föredragen på stora scenen och avslutningssession ska kunna ses i efterhand. I skrivande stund har kartografiska sällskapet inte delat detta information om detta ännu.
Nästa års Kartdagar 2026 kommer att hållas i Uppsala.
Tack alla NorrGISare som hjälpte till i vår monter Björn; Erika X 2 och Therese, speciellt till Fredrik som koordinerade förvaring och framtagning av monter på plats i Skellefteå kommun!
Årsmöte och NorrGIS verksamhetsplan 2025
På årsmötet redovisades som vanlig året som gått: https://www.norrgis.se/wp-content/uploads/2025/02/Verksamhetsberattelse-NorrGIS-2024.pdf
Samt en beskrivning av NorrGIS verksamhetsplan för 2025: https://www.norrgis.se/wp-content/uploads/2025/02/Verksamhetsplan-NorrGIS-2025.pdf
Följande personer invalda i styrelsen för 2025:
Ordförande: Jonny Halvarsson, Luleå Kommun jonny.halvarsson@lulea.se
Vice Ordförande: Jenny Vennberg Larson, Lantmäteriet Geodatasamordnare jenny.vennberg.larson@lm.se
Kassör: Erika Kristoffersson, erika.kristoffersson@storuman.se
Sekreterare: Erika Resin, Arvidsjaurs Kommun erika.resin@arvidsjaur.se
Ledamöter:
Johanna Öman, Kalix Kommun johanna.oman@kalix.se
Krister Vikström, Piteå Kommun krister.vikstrom@pitea.se
Anton Andersson, Länsstyrelsen Västerbotten anton.andersson@lansstyrelsen.se
Anders Haraldsson, Icebound, Lycksele anders.haraldsson@icebound.com
Annika Deschamps, Umeå Kommun annika.deschamps@umea.se
Eva Karlsson, Lycksele Kommun eva.karlsson@lycksele.se
Fredrik Ekefjärd, Skellefteå Kommun fredrik.ekefjard@skelleftea.se
Vi söker fortfarande en föreningsrevisor. Revisorn ska inte sitta i styrelsen och inte heller ha någon jävrelation med de i styrelsen. Är du intresserad ta kontakt med styrelsen i NorrGIS. Hittar vi ingen revisor i föreningen fortsätter vi använda Ernst & Young.
Styrelsen söker namn till valberedning
Vi säker även efter personer som kan utses till föreningens valberedning.
Du kan skicka in förslag på namn (Dig själv, eller förslag på annan) i anmälan till årsmötet!
Som tidigare nämnts; NorrGIS är en ideell förening som verkar för att utföra våra medlemmars idéer och önskemål. Vi är ett viktigt nätverk i Norra Sverige för GIS och geodatabranschens alla aktörer.
NorrGIS PedagoGISka lärarstipendium
Under kartdagarna släppte vi officiellt ut information om vårat nyinstiftade lärarstipendium. Jobbar du på en kommun? Sprid gärna information till era lärare i grund och gymnasieskolor!
Nu lanserar NorrGIS ett pedagoGISka stipendium för grundskole och gymnasielärare i Norr- och Västerbotten.
Känner du en lärare som använder GIS i sin skolundervisning? Tipsa dem om NorrGIS nyetablerade lärarstipendium!
Du hittar regler och ansökan på NorrGIS hemsida: NorrGIS pedagoGISka stipendium 2025 – NorrGIS
Passa också på att ge erbjudandet att komma och hålla i en föreläsning om branschen och vad du gör.
Erbjudande till skolor om GIS föreläsning – NorrGIS
NorrGIS TechTalks 2025
Anmäl ett TechTalk till 2025
***********************
Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar?
Ett NorrGIS TechTalk är vår populära webbinarieserie som vi erbjuder till våra medlemmar.
Vill du berätta om något spännande inom GIS och geodataområdet?
Om en produkt, ett erbjudande, ett lyckat projekt? Här har du chansen att nå ut till GIS och geodatabranschen och NorrGIS medlemmar!
Anmäl ett techtalk här: https://forms.office.com/e/WgST5Fqs8e
Kvarstående datum för 2025 är:
***********************
Torsdag 24 april 11:00-12:00 Arboair – om trädinventering mm Läs mer och anmäl dig här: TechTalk 24 april 2025 Effektiv trädhantering i städer med Arboair – NorrGIS
Torsdag 23 maj 11:00-12:00
Torsdag 19 juni 11:00-12:00
JULI/ -> Inget TechTalks
Torsdag 21 augusti 11:00-12:00 Ortnamnssed med Lantmäteriet
Torsdag 18 september 11:00-12:00
Torsdag 23 oktober 11:00-12:00
Torsdag 20 november 11:00-12:00
Torsdag 19 december 11:00-12:00
***********************
Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam) – Nyheter och event
Möjlighet att teckna DRK-avtal med Lantmäteriet
Nu finns ett nytt DRK-avtal som de kommuner som inte är KLM har möjlighet att teckna. Syftet med avtalet är att samverka beträffande kvalitetsutveckling av
nationell registerkarta (DRK). Genom samverkan mellan Lantmäteriet och kommunerna skapas förutsättningar för en effektiv samhällsbyggnadsprocess där resurserna används på bästa sätt och vi arbetar med samma material.
Mer information om DRK-avtalet finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Samverkan-med-andra/Kommunsamverkan/samverkan-fastighetsinformation/drk-avtal/
Om ni vill veta mer om avtalet är ni välkomna att kontakta er Regionala geodatasamordnare Jenny Vennberg Larson jenny.vennberg.larson@lm.se
LINA utbildning, 29 april
Lantmäteriet genomför löpande grundläggande webbutbildningar via Microsofts tjänst SKYPE. Utbildningen vänder sig i första hand till nya användare av LINA.
Under utbildningen, som tar cirka 2 timmar, går vi bland annat igenom LINA:s grundläggande funktionalitet, till exempel hur en byggnad, adress och lägenhet registreras och hur kartstödet fungerar.
Utbildningstillfälle 29 april kl. 10-12.
Anmäl ditt intresse till BAL-supporten.
Informationsmöte Smartare samhällsbyggnadsprocess, 12 maj
Välkommen till en webbsänd information om smartare samhällsbyggnadsprocess och Nationella geodataplattformen (NGP).
Måndagen den 12 maj kl. 13-14 bjuder Lantmäteriet, tillsammans med inbjudna gäster, in till en webbsänd informationsträff om den pågående utvecklingen av en smartare samhällsbyggnadsprocess och NGP.
Mer info och länk till sändningen: https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/om-smartare-samhallsbyggnad/informationsmoten/
Webbutbildningar Nationella geodataplattformen (NGP)
Nu finns det två olika webbutbildningar för dig som vill veta mer om NGP och digitalisering samt dig som vill komma igång med att nyttja datamängderna från NGP.
Nationella geodataplattformen – språngbrädan till digitalisering
Efter genomgången utbildning kommer du att:
- ha en fördjupad kunskap om varför vi digitaliserar.
- förstå innebörden av en digital obruten samhällsbyggnadsprocess.
- vara väl bekant med vad NGP är för något..
- ha förståelse för hur specifikationsarbetet går till
- ha kännedom om begreppen producent och konsument.
- vara inspirerad att arbeta vidare för en effektivare process.
Nationella geodataplattformen – startklar för applikationsutveckling
Efter genomgången utbildning kommer du att:
- ha fått en orientering om hur du kommer i gång att använda de olika datamängderna.
- vara förberedd för att kunna ta fram och utveckla nya innovativa lösningar.
- ha förståelse för hur NGP, specifikationer, domänobjekt, API:er med mera hänger samman.
Utbildningarna är kostnadsfria och finns i Lantmäteriets lärplattform.
Mer info: https://www.lantmateriet.se/sv/nationella-geodataplattformen/om-ngp/webbutbildning/
Kursen ”Att arbeta med ortnamn”, 19 maj
”Att arbeta med ortnamn” är en kurs som vänder sig till alla som på olika sätt arbetar med frågor där ortnamn berörs. Kursen är kostnadsfri och har inga förkunskapskrav. Den ges i form av ett webbaserat (Skype) heldagsseminarium och syftar till att ge en orientering om bakgrunden till och de allmänna förutsättningarna för arbete med ortnamn.
Efter att ha genomfört kursen förväntas kursdeltagarna:
• Känna till relevant lagstiftning, bestämmelser och ansvarsförhållanden för ortnamn i Sverige.
• Ha förståelse för begreppet god ortnamnssed och känna till språk- och skrivregler för ortnamn.
• Ha förståelse för ortnamnsvårdens bakgrund, relevans och praktiska tillämpning.
• Känna till grundläggande begrepp och termer inom namnhantering och namnforskning.
• Ha en översiktlig bild av ortnamnens funktioner, ålder och geografiska variation.
• Känna till och i någon mån kunna använda källmaterial som är relevanta vid arbete med ortnamn
Mer information: https://www.lantmateriet.se/sv/kartor/Ortnamn/utbildningar-inom-ortnamn/
HMK
Det pågår ett arbete att se över några av HMK-handböckerna som varit ute på remiss och som planeras att uppdateras under året.
Mer info om HMK finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/hmk—handbok-i-mat–och-kartfragor/pa-gang-inom-hmk/#faq=3919
HMK – Temadag om Digital grundkarta 7 oktober
Mer info och länk till mötet: https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/hmk—handbok-i-mat–och-kartfragor/pa-gang-inom-hmk/#faq=3919
Lediga jobb hos våra medlemmar
Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!
Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se . Vi lägger också ut annonser på vår LinkedIN sida. Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):
- Luleå kommun söker GIS-utvecklare: GIS-utvecklare – Luleå kommun – Platsbanken
- Länsstyrelsen Norrbotten söker Klimat och energi-strateg: Energi- och klimatstrateg – Länsstyrelsen i Norrbottens län – Platsbanken
- Sorsele kommun söker VA-tekniker (med GIS erfarnehet) VA-tekniker – Sorsele kommun – Platsbanken
- Sweco – Spontanansökan till Digital tjänster Umeå: Spontanansökan till gruppen inom digitala tjänster i Umeå – Sweco Sweden
- Sweco söker datasamordnare till Skellefteå eller Luleå: Datasamordnare till Skellefteå eller Luleå – Sweco Sweden
- Piteå kommun söker Fysisk planerare/samordnare: Fysisk planerare/samordnare – Piteå kommun – Platsbanken
Nyheter från media och sociala kanaler
- Lyssna på KU-utfrågning kring hantering av informationshantering kring nedstängningen av Arken Lantmäteriet KU-utfrågning med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) (Öppen utfrågning) | Sveriges riksdag
- Geoforum har fått en ny webbplats: Välkommen till Geoforums nya webbplats – Geoforum
- Lantmäteriet har tagit fram en vision för geodataområdet fram till 2040: Vision geodataområdet 2040 | Lantmäteriet
- Arbetet med att ta fram en nationell strategisk plan för geodataområdet Nationell strategisk plan för geodataområdet ett kliv mot framtiden | Lantmäteriet
Nyheter från Geoforum